Çay Sektörü “Turkish Tea” için Buluştu

Çay Sektörü “Turkish Tea” için Buluştu

‘Global Tea Expo & Forum / Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı’ öncesinde çay sektörü “Turkish Tea” için Rize’de buluştu.

“Turkish Tea” için Rize’de bir araya gelen çay sektörü, hedefin 2023’te 50 bin ton çay ihraç etmek olduğunu belirttier.
Türk çayının markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla 10-12 Nisan tarihlerinde Trio İstanbul tarafından ilk kez düzenlenecek ‘Global Tea Expo & Forum / Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı’ öncesinde, sektör temsilcileri Rize’de bir araya geldi. Sektör buluşması toplantısına ev sahipliği yapan Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'nin milli içeceğinin çay olduğunu ve belirledikleri 2023 vizyonu kapsamında 50 bin ton çay ihracatı hedeflediklerini açıkladı. 
 
Bugüne kadar 47 farklı ülkede, 17 farklı sektörde 1000’den fazla uluslararası fuar organize eden ve Türkiye’den firma katılımlarını gerçekleştiren Trio İstanbul Fuar Yapım A.Ş’nin düzenlediği Global Tea Expo, Türk çayının tüm dünyada tanınmasına ve ihracatının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla 10-12 Nisan’da İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. 
 
Fuar öncesinde Rize’de gerçekleşen toplantıda RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, Trio İstanbul Genel Müdürü Feraye Özfescioğlu, medya danışma kurulu olarak gazeteci Vahap Munyar, Celal Toprak ve Abdurrahman Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. 
 
Çaykur, Doğuş Çay, Ofçay, Doğadan, Neşe Çay, Karali Çay, Pınar Çay, Balcılar Çay, Orçay, Okumuş Çay, Özgür Çay, Ken Çay, Öz Balcılar Çay, Ada Çay, Vega Çay, Gür Çay, Sultan Çay, Hantal Çay, Tadım Çay gibi çay firmalarının yetkililerinin katıldığı toplantıda Türk Çayı’nın hak ettiği platforma taşınması için yapılanlar ve yapılması gerekenler hakkında görüşüldü.
 
Hedef 300 bin ton üretim, 50 bin ton ihracat 
200 bin üreticisi ve 300 işletme tesisi ile dünyanın en büyük 5. çay üreticisi olan Türkiye’nin milli içeceğinin çay olduğunu belirten RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, “2008-2009 yıllarında yürütülen çalışmalar çerçevesinde Türk çayının markalaşması için pek çok adım attık. Çay üretiminde doğru bir strateji belirlemek için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile ortak çalışmalar yürüttük. Bir çay kanunu oluşturduk ve çay borsasını hayata geçirdik. 50 kişilik bir tadım ekibi kurduk. RTB olarak Dünya Çay Komitesi’nin üyesi olduk. Tüm bu çalışmalar kapsamında 2013 vizyonu çerçevesinde bir hedef belirledik. 10 yıl sonra 300 bin ton çay üreten ve 50 bin ton çay ihracatı yapan bir ülke konumuna gelmeyi öngörüyoruz” dedi. 
 
Türk çayının dünya pazarında söz sahibi olmasına ve ihracatının artırılmasına katkı sağlayacak konuların ele alındığı toplantıda konuşan Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, “İlk kez düzenlediğimiz Global Tea Expo & Forum etkinliği biliyoruz ki tek başına Türk çayının markalaşmasını sağlayamaz, ancak buna katkı verebilir. Dünyaya açılma potansiyeli olan bu sektör için de bir platform olabilir. 2023 vizyonu ülke olarak bizi çok heyecanlandıran bir konu. Biz de fuar organizasyonları yapan bir şirket olarak Çay Fuarı ile bu vizyona katkı sağlamak istedik” dedi.
 
Rize’nin geleceğinin çaya, çayın geleceğinin ise markalaşmaya bağlı olduğunu dile getiren ekonomi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, “Türk çayının doğallığını ve sağlığa yararlarını dünyaya anlatılması gerekiyor” dedi. 
 
Çay ihracatını artırmak için Türklerin yoğun olarak bulunduğu ülkelere yönelmenin doğru bir strateji olacağından bahseden köşe yazarı Vahap Munyar, Almanya ve Yunanistan’ın bu anlamda doğru lokasyonlar olacağını kaydetti. 
 
Dünya çay üreticileri İstanbul’da buluşacak 
2 yıldır bu fuar ve forum üzerinde çalıştıklarından bahseden Trio İstanbul Genel Müdürü Feraye Özfescioğlu “Fuar kapsamında bir de uluslararası bir forum düzenleyeceğiz. “Küresel Trendler, Yerel Tecrübeler Işığında Markalaşma: Bir Dünya Markası Olarak Türk Çayı” ana teması ile gerçekleşecek forumda, dünya çay üretiminde ilk sıralarda yer alan Çin, Hindistan, Kenya, Batı Afrika, Sri Lanka gibi ülkelerden çay birlikleri, Uluslararası Çay İhracatçıları Birliği ve Uluslararası Çay Konseyi yetkilileri yer alacak” dedi.
 
Rotahaber.Com